Vi fortsätter i vanlig ordning att erbjuda rådgivning på våra kontor. Däremot kommer vi att hålla en del kundmöten via telefon istället för på kontoret, lämpligen för de som tillhör en riskgrupp. Kontakta din rådgivare och bestäm vad som passar dig bäst. Vi har dessutom reducerat antalet interna fysiska möten och vissa medarbetare utför sina arbetsuppgifter i hemmet. Vår högsta prioritet är att bedriva den dagliga verksamheten som vanligt och finnas på plats för våra kunder.

Just nu pågår enorma insatser runt om i världen för att begränsa spridningen av viruset Covid-19. Hela länder sätts i karantän, flyg ställs in och skolor och arbetsplatser stängs. Åtgärderna kommer inte att hindra att viruset sprids, men syftar till att fördröja spridningen så att samhällsfunktionerna kan upprätthållas och vaccin hinner tas fram för riskgrupperna. I Tyskland räknar man trots åtgärderna med att upp till 70% av befolkningen kommer att smittas. De flesta med lindriga symptom.

De vidtagna åtgärderna får extrema konsekvenser för företagen och vinstvarningarna duggar därför tätt just nu. Riksbankerna skjuter till nödlikviditet och vissa länder ger företagen anstånd med skatteinbetalningar för att hindra konkurser. Att börserna är väldigt stökiga är därför lätt att förstå.

Vill man se något positivt i den uppsjö av domedagsrubriker vi läser i media så kan man kika på ett diagram över smittspridningen i de först drabbade länderna Kina och Sydkorea. Där minskar antalet fall kraftigt just nu, folk återgår till sina arbeten och affärer, skolor och restauranger öppnar igen. Börsen där har också gått 15% bättre/mindre dåligt än Stockholmsbörsen sedan nedgången inleddes här för tre veckor sedan. Det är svårt att föreställa sig något annat scenario för svensk del när spridningstakten så småningom minskar till följd av åtgärderna.